Το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής ανακοινώνει την ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής εκπροσώπων τοπικών φορέων σε εκπαιδευτικές συναντήσεις πιστοποιημένων από την UNESCO Αποθεμάτων Βιόσφαιρας (Man and Biosphere – MAB) που θα πραγματοποιηθούν στην Εσθονία (Νοέμβριο) και την Ιταλία (Ιανουάριο).

Οι εκπαιδευτικές αυτές συναντήσεις προγραμματίζονται στο πλαίσιο υλοποίησης του ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΤΟΠΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ «Η αξία του Αποθέματος Βιόσφαιρας στην τοπική κοινότητα» που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Τοπικής Στρατηγικής – υπομέτρο 19.3., CLLD/ LEADER 2014 – 2020.

Τα Αποθέματα Βιόσφαιρας (MAB) αποτελούν περιοχές πιστοποιημένες από την UNESCO για την ισορροπημένη συνύπαρξη ανθρώπου και περιβάλλοντος και συνιστούν πρότυπες περιοχές όπου εναρμονίζεται η προστασία και διαχείριση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις τόσο στην Εσθονία όσο και την Ιταλία έχουν ως στόχο να δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες (εναλλακτικά στελέχη της ΟΤΔ, στελέχη της τοπικής εταιρικής σχέσης, εκπροσώπους φορέων της περιοχής παρέμβασης, επιχειρηματίες, αγρότες, και γενικά εμπλεκόμενους στην τοπική ανάπτυξη) να αποκτήσουν περαιτέρω γνώσεις σχετικά με τα Αποθέματα Βιόσφαιρας.

Όσοι λάβουν μέρος, θα ενημερωθούν για θέματα που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη, την ευαισθητοποίηση των πληθυσμών για το οικοσύστημα και γενικά για το περιβάλλον και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, μέσω παρουσίασης καλών πρακτικών, αλληλεπίδρασης και κατάρτισης.Παράλληλα, εξασφαλίζεται η δυνατότητα συμμετοχής σε σχετικές εκθέσεις, ημερίδες, συνέδρια και εν γένει εκδηλώσεις, συλλέγοντας εμπειρίες και ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες.

Η πιστοποίηση από το πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO αποτελεί μέσον ανάδειξης της κουλτούρας των τόπων που αναπτύσσονται, ισορροπώντας με επιτυχία μεταξύ οικονομικών δραστηριοτήτων και διαχείρισης, προστασίας και ανάδειξης του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Η περιοχή παρέμβασης του Δικτύου Νήσων Αττικής φαίνεται να πληροί τα κριτήρια ένταξης στο MAB, βάσει μελέτης κοινής στρατηγικής που έχει εκπονηθεί για την καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης αυτής. Γεγονός που θα συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω ανάδειξη και προώθησή της.

Κάθε τόπος της ζώνης Νήσων Αττικής, από τη Σαλαμίνα το Αγκίστρι και την Αίγινα έως τον Πόρο, την Ύδρα, τις Σπέτσες, τα Κύθηρα – Αντικύθηρα και το χερσαίο κομμάτι Τροιζηνίας – Μεθάνων, αποτελεί ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα περιοχή, με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά που την καθιστά εν δυνάμει σημείο αναφοράς στην περιβαλλοντική, πολιτιστική και κοινωνικά βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας. Η βιωματική εμπειρία από επισκέψεις σε ήδη πιστοποιημένες περιοχές ΜΑΒ θα συμβάλει καθοριστικά προς αυτόν τον στόχο.

Καλούμε όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο στο σύνδεσμο: https://forms.gle/dNTzXr8K7dWjun4Z7

Περισσότερες πληροφορίες εδώ