Το Aegina Fistiki Fest αποτελεί διεθνοποιημένο φεστιβαλικό γεγονός, αφιερωμένο στον τοπικό “θησαυρό”, το μοναδικό σε γεύση και ποιότητα Π.Ο.Π. φιστίκι Αιγίνης.

Από τον Νικόλαο Περόγλου -που την καλλιέργησε πρώτος στο νησί- έως και σήμερα, η φιστικιά πέρασε από διάφορες περιόδους, άλλοτε ευτυχείς κι άλλοτε δύσκολες. Κατάφερνε, όμως, πάντα να προσφέρει στους απασχολούμενους με εκείνη σημαντική οικονομική στήριξη. Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι επιστρέφουν στην καλλιέργειά της, γνωρίζοντας πόσα μπορεί να τους προσφέρει.

Η διοργάνωση λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε και έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή. Πρόκειται για ένα τετραήμερο πλούσιο σε εκδηλώσεις πολιτισμού, γαστρονομίας και παιδικής ψυχαγωγίας, ομιλίες, αγροτικές ημερίδες, εκθέσεις, ξεναγήσεις και συναυλίες, πάντοτε με πυρήνα όλων την αγροτική και εμπορική έκθεση που απλώνεται κατά μήκος της κεντρικής παραλιακής λεωφόρου της πόλης της Αίγινας, δίνοντας τον παλμό.
Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου πραγματοποιούνται προφεστιβαλικές εκδηλώσεις τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια του νησιού.

Με πιστούς φίλους εντός κι εκτός Ελλάδος, το φεστιβάλ στοχεύει κάθε φορά όλο και ψηλότερα, τιμώντας τον πολύτιμο καρπό αλλά και την ίδια την Αίγινα.

Για το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής η υποστήριξη της καλλιέργειας της φιστικιάς αποτελεί προτεραιότητα στη χάραξη της στρατηγικής αγροτικής ανάπτυξης.
Γι’ αυτό έχει προχωρήσει, σε άριστη συνεργασία με τον Αγροτικό Σύλλογο Αίγινας, στην υλοποίηση σειράς “Επιμορφωτικών σεμιναρίων καλλιεργητών φιστικιάς στην Αίγινας”, δράση που εντάσσεται στο Μέτρο 19, Υπομέτρο 19.2 “Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤοΚ) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, για παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα”, Υποδράση 19.2.1.1: “Μεταφορά γνώσεων & ενημέρωσης στο γεωργικό και το δασικό τομέα” του τοπικού προγράμματος CCLD/LEADER.
Στόχος η προσαρμογή των καλλιεργητών στην κλιματική αλλαγή.

Η φετινή διοργάνωση 15ο Aegina Fistiki Fest 2024 ξεκινά την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.