Δημιουργική διήμερη συνάντηση είχαν στελέχη του Δικτύου Νήσων Αττικής, στα γραφεία της διοίκησης, τη Δευτέρα 26 και την Τρίτη 27 Αυγούστου 2024. Σκοπός ο προγραμματισμός των δράσεων για την περίοδο Σεπτέμβριος 2024 – Δεκέμβριος 2025 που βρίσκεται προ των πυλών.

Συζητήθηκαν καταρχάς τα σχέδια διατοπικής και διακρατικής συνεργασίας που άπτονται του προγράμματος CLLD – LEADER 2014 – 2020 και φέρουν ως τελική ημερομηνία ολοκλήρωσης την 31η Μαΐου 2025. Συγκεκριμένα τα:
α) «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές ΙΙ» που ως στόχο έχει την ανάδειξη του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού με την προβολή εκλεκτών γεύσεων της παραδοσιακής και σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, καθώς και αναγνωρισμένων, πιστοποιημένων και φημισμένων προϊόντων ΠΟΠ – ΠΓΕ, μέσω του τουρισμού, του πολιτισμού και της δικτύωσης.
β) «Η αξία του Αποθέματος Βιόσφαιρας στην τοπική κοινότητα» που υπάγεται στο πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα (MΑB)» της Unesco και αφορά στην προστασία της βιολογικής και πολιτισμικής ποικιλότητας μιας περιοχής, με ταυτόχρονη προαγωγή της αειφόρου οικονομικής της ανάπτυξης.
γ) «Smart Village Leader Network» που στοχεύει στη μετάβαση αγροτικών και νησιωτικών περιοχών σε «έξυπνα χωριά», με έναν από τους βασικούς στόχους τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου μέσω βιώσιμων πρακτικών και εναλλακτικών μορφών ανάπτυξης.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν οι δύο πυλώνες της νέας προγραμματικής περιόδου: LEADER 2023 – 2027 και ΠΑΛΥΘ 2021 – 2027: ΟΤΔ Γαλάζια Ρότα.
Ο πρώτος αφορά τη διεκδίκηση επίτευξης περαιτέρω τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-77-4.1 «ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ LEADER (ΤΑΠΤοΚ – ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ)» ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027, στοχεύοντας στην αειφόρο αγροτική πρόοδο, αντιμετωπίζοντας τα όποια οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ο δεύτερος έχει ως όραμα τη μετάβαση σε ανθεκτικές, ανταγωνιστικές και περιβαλλοντικά φιλικών αλιεία και υδατοκαλλιέργεια, αρμονικά ενταγμένων στο πλαίσιο της κυκλικής και ενεργειακά αποδοτικής οικονομίας, με έμφαση στη γνώση, την καινοτομία και την αξιοποίηση της τεχνολογικής ανάπτυξης, καθώς και την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών, ώστε να επωφελούνται από τις ευκαιρίες που προσφέρει η βιώσιμη γαλάζια οικονομία.
Για την αλιευτική ζώνη 09 Νήσων Αττικής – ΝΑ Πελοποννήσου επικεφαλής του συνεργατικού σχήματος (συναποτελούμενου από τις ΟΤΔ Αναπτυξιακή Πάρνωνα Ανώνυμη Εταιρεία – Αναπτυξιακός Οργανισμός και Αναπτυξιακή Μεσσηνίας Ανώνυμη Εταιρεία – Αναπτυξιακός Οργανισμός) είναι το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής.

Συζητήθηκε, επίσης, η συμμετοχή στο διακρατικό έργο «From the GroundUp: Fostering Rural Youth Participation in the EU Agenda» το οποίο αποτελεί κοινή δράση φορέων από δεκατέσσερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σκοπεύει στην προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών -και ειδικά των νέων- από αγροτικές και περιφερειακές περιοχές της Ευρώπης στις ευρωπαϊκές και τοπικές εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής θα οργανώσει αρχές Οκτωβρίου, με πιθανότερο τόπο τα Μέθανα, συνέδριο με φυσική παρουσία, φιλοξενώντας εκπροσώπους από όλους τους εταίρους του έργου.

Τέλος, στο πλαίσιο οργάνωσης της εταιρείας, προσδιορίστηκαν θέματα για την προετοιμασία της τακτικής Γενικής Συνελεύσεως τον μήνα Σεπτέμβριο, με θέματα -μεταξύ άλλων- συγκρότησης της νέας Επιτροπής Διαχείρισης Τοπικού Προγράμματος περιόδου 2021 – 2027, καθώς και πραγματοποίησης ενημερωτικής εκδήλωσης, με συμμετοχή των δήμων της περιοχής παρέμβασης, αναφορικά με τις δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω των διαθέσιμων προγραμματικών πόρων, σε συνέχεια συνεργασίας με τον Πρόεδρο του Δικτύου κ. Γεώργιο Παναγόπουλο, Δήμαρχο Σαλαμίνας, και κατόπιν σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν η κ. Χριστίνα Καλαθά – διευθύντρια αναπτυξιακών προγραμμάτων και συντονίστρια του προγράμματος LEADER, η κ. Μαίρη Κουκούλη – υπεύθυνη επικοινωνίας, καθώς και τα στελέχη διαχείρισης και διοίκησης κ. Βασιλική Χασακή, κ. Ελένη Γενικαλιώτη, κ. Κώστας Σφουντούρης και κ. Παναγιώτης Κωστούρος.