Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Ιουλίου 2024 η παρουσίαση της εφαρμογής του Δήμου Αίγινας Aigina Geoculture η οποία υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής και χρηματοδοτήθηκε από το τοπικό πρόγραμμα CLLD/ LEADER Αλιείας & Θάλασσας 2014 – 2020.
Η πλήρης ονομασία του έργου είναι “Γνωριμία με τις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών μέσων” και αποτελεί προϊόν συνεργασίας των ανωτέρω φορέων με την ομάδα του Aigina Harbour City Project, του Διεθνούς Προγράμματος Ενάλιας Αρχαιολογικής Έρευνας που διεξάγεται υπό την αιγίδα της έδρας της Unesco στην Ενάλια & Παράκτια Αρχαιολογία και του δικτύου Unesco Unitwin, υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών και του Πανεπιστημίου Aix-Marseille (με τη συμμετοχή πέντε διεθνών εταίρων).
Κύριος στόχος της έρευνας είναι η ανακατασκευή του τοπίου και η ερμηνεία της θαλάσσιας πρόσοψης του λιμανιού της Αίγινας ανά τους αιώνες. Μεθοδολογικά οι διεπιστημονικές μελέτες συνίστανται σε συστηματική υποβρύχια και παράκτια αρχαιολογική έρευνα, θαλάσσιες και παράκτιες γεωφυσικές έρευνες, αρχαιομετρική ανάλυση και in situ αποκατάσταση και συντήρηση αρχαιολογικών καταλοίπων.
Αξίζει να σημειωθεί πως, από το 2019, η ομάδα έργου αποτελείται από ερευνητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Συρία, το Βέλγιο, την Κροατία, τον Λίβανο, τη Μάλτα, την Κύπρο, την Ταϊβάν, την Ινδονησία, τη Βενεζουέλα και την Ουκρανία.
Στην εκδήλωση μίλησαν οι υπεύθυνες του Aigina Harbour City Project κ. Δέσποινα Κουτσούμπα, καταδυόμενη αρχαιολόγος, και Δρ. Καλλιόπη Μπάικα, καθηγήτρια στο Aix Marseille Université, καθώς και η Δρ. Παρή Καλαμαρά. διευθύντρια του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου.
Χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους του Δικτύου Νήσων Αττικής η υπεύθυνη επικοινωνίας κ. Μαίρη Κουκούλη και εκ μέρους του Δήμου Αίγινας ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μαρίνος.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο της παρουσίασης εδώ: