Τα Μιαούλεια είναι η μεγάλη γιορτή της Ύδρας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο κοντά στην 21η Ιουνίου, προς τιμήν του σημαντικού Υδραίου Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη ο οποίος προσέφερε πολλά στον Αγώνα για την Απελευθέρωση του Έθνους.
Αποτελούν θεσμό για το νησί της Ύδρας, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου και τιμώντας την επέτειο ιστορικής μνήμης γεγονότων και προσώπων που διαδραμάτισαν πρωταρχικό ρόλο στην έκβαση της Επανάστασης του 1821.

Το τελετουργικό μέρος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υποδοχή εκπροσώπου του Πολεμικού Ναυτικού και επισήμων στο Δημαρχείο Ύδρας, μεταφορά της Ληκύθου με την καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη από το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας, δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ναυάρχου, ρίψη στεφάνου στη θάλασσα προς τιμήν των Ναυμάχων του 1821, χαιρετιστήριους κανονιοβολισμούς και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Διοργανώνονται, επίσης, εκθέσεις, ομιλίες, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, παιχνίδια, λαμπαδηδρομίες, λεμβοδρομίες και αθλητικοί αγώνες.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται με την αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Γέροντα και την πυρπόληση της Τουρκικής Ναυαρχίδας, ενώ ολοκληρώνονται πανηγυρικά με τη ρίψη πυροτεχνημάτων.

Η φετινή διοργάνωση Μιαούλεια 2024 – Επέτειος των 189 χρόνων από τον θάνατο του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη ξεκινά τη Δευτέρα 17 Ιουνίου και διαρκεί έως και την Κυριακή 30 Ιουνίου.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ