Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 02 και την Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2024 στα Μέθανα η διεθνής διημερίδα που διοργάνωσε το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής, υπό την αιγίδα του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων, στο πλαίσιο του έργου From the GroundUp: Fostering Rural Youth Participation in the EU Agenda.

Η εκδήλωση είχε θέμα «Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια και τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών (EU citizenship and the rights of EU mobile citizens)» και συμμετείχαν σε αυτή αποστολές από τα δεκατρία κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελούν (μαζί με την Ελλάδα) εταίρους του εν λόγω έργου (Τσεχία, Ολλανδία, Φινλανδία, Βουλγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Σλοβακία, Αυστρία, Ιρλανδία, Σουηδία, Γερμανία). Παρόντες και περισσότεροι από 100 μαθητές από σχολεία της περιοχής (Γυμνάσιο Γαλατά, Γενικό Λύκειο Γαλατά, ΕΠΑΛ Γαλατά, Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεθάνων, Γυμνάσιο Πόρου και 1ο Γενικό Λύκειο Αίγινας) οι οποίοι είχαν ενεργό ρόλο και τις δύο ημέρες, παρουσιάζοντας εργασίες τους.

Η Τετάρτη ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό από τους Αναστάσιο Μούγιο, Δήμαρχο Τροιζηνίας – Μεθάνων, Kristina Garrido, εκπρόσωπο του επικεφαλής εταίρου LAG Sdruzeni SPLAV και Μαίρη Κουκούλη, υπεύθυνη επικοινωνίας του Δικτύου Νήσων Αττικής.

Ακολούθησε εισήγηση του Δημήτρη Μπογιατζή, υπεύθυνου GroundUp για το Δίκτυο Νήσων Αττικής, με θέμα «Ιωάννης Καποδίστριας: ένας “ευρωπαίος πολίτης” του 19ου αιώνα» και στη συνέχεια η πρώτη θεματική ενότητα με τίτλο «Κατανοώντας την έννοια της ευρωπαϊκής ταυτότητας». Σε αυτήν παρουσιάστηκαν αρχικά «Τα δικαιώματα και οι προκλήσεις για τους Ευρωπαίους πολίτες» από τον Γεώργιο Κασιμάτη, πρόεδρο του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού & Ανάπτυξης και η «Η έννοια της Ευρωπαϊκής ιθαγένειας» από μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γενικού Λυκείου Αίγινας.

Η κύρια ομιλία «Η αξία να είσαι Ευρωπαίος πολίτης» πραγματοποιήθηκε από τον Ιωάννη Σακκιώτη, προϊστάμενο Ομάδας ΜΜΕ & Πολιτικής Ανάλυσης της Αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Η ενότητα ολοκληρώθηκε με την κατάθεση προσωπικών εμπειριών από τους Rik Ten Arve, ψηφιακός νομά και Κατερίνα Μπρεντάνου, Διευθύντρια Γυμνασίου Μεθάνων, καθώς και από τον κ. Κασιμάτη, με τη συμμετοχή των παρευρισκομένων.

Η δεύτερη συνεδρία είχε ως κεντρικό θέμα «Προκαλώντας τα στερεότυπα: Είναι οι κάτοικοι των περιφερειακών περιοχών αντι-ευρωπαίοι ή απλώς αισθάνονται ότι οι Βρυξέλλες είναι πολύ μακριά;». Το Γυμνάσιο Γαλατά και το Γενικό Λύκειο Γαλατά άνοιξαν την ενότητα με παρουσιάσεις με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα μάτια των νέων».

Στη συνέχεια, ο Γεώργιος Κουκουδάκης, Δήμαρχος Ύδρας – πολιτικός επιστήμων – αναπληρωτής καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, έκανε μια εμπεριστατωμένη ομιλία σχετικά με το «Το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η ενότητα ολοκληρώθηκε με συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα των μικρών δήμων της περιφέρειας της Ευρώπης, στην οποία συμμετείχαν ο Αναστάσιος Μούγιος – Δήμαρχος Τροιζηνίας – Μεθάνων, Γεώργιος Κουτουζής – Δήμαρχος Πόρου, Γεώργιος Κουκουδάκης – Δήμαρχος Ύδρας και η Elvira Sequeira – Δημοτική Σύμβουλος Torres Novas Πορτογαλίας.

Την Πέμπτη η εκδήλωση άρχισε με την ενότητα «Η (παρα)πληροφόρηση διαμορφώνει τη συμμετοχή και τη δράση των πολιτών της Ευρώπης».

Πρώτη ομιλήτρια η Κλημεντίνη Διακομανώλη, στέλεχος Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγγραφέας του βιβλίου «Fake News: Τι κάνει η Ευρώπη;», με θέμα «Πώς αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση την παραπληροφόρηση».

Εν συνεχεία, παρουσιάσεις έκαναν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σύμβουλος Επικοινωνίας & Πολιτικής Διαχείρισης, παρουσίασε «Υπάρχουν εκστρατείες παραπληροφόρησης σε τοπικό επίπεδο και πώς αυτές επηρεάζουν την τοπική κοινωνία;» και η Έλενα Βατάλα, δημοσιογράφος – fast checker της “Ellinika Hoaxes”, με θέμα «Παραδείγματα παραπληροφόρησης και τρόποι αναγνώρισης και αντιμετώπισης».

Ακολούθησαν παρουσιάσεις μαθητών τοπικών σχολείων με κεντρικό θέμα «Οι νέοι συμμετέχουν ενεργά». Το 1ο Γενικό Λύκειο Αίγινας μίλησε για την «Εμπειρία από το πρόγραμμα Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ο Χρήστος Αθανασίου, μαθητής του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Μεθάνων και μέλος της Βουλής των Εφήβων 2024, για τη «Σημασία του να είσαι βουλευτής» και ομάδα μαθητών του ίδιου γυμνασίου για την «Επίσκεψή τους σε Ευρωπαϊκούς οργανισμούς».

Ο κύκλος έκλεισε με συζήτηση περί «Ενδυνάμωσης της συμμετοχής των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων» και ομιλητές τον Σωτήρη Σαμπάνη, Αντιδήμαρχο Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων και τη Λένα Παπαϊωάννου, Γενική Γραμματέα Δήμου Πόρου.

Η διημερίδα ολοκληρώθηκε με διάλογο μεταξύ των συμμετεχόντων αναφορικά με την «Έννοια της ταυτότητας στις πολιτικές διεργασίες – Η ρητορική μίσους ως πολιτικό εργαλείο» και παρουσίαση των συμπερασμάτων όπως προέκυψαν συνολικά.

Το Δίκτυο Νήσων Αττικής θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά για την αποδοχή της πρόσκλησης και παρουσία τους όλους τους φορείς και τους εισηγητές, τους Δημάρχους – μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του, τον Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων για την υποστήριξη, το Γυμνάσιο Γαλατά για τη φιλοξενία στο αμφιθέατρο του σχολείου, τους διευθυντές και τους καθηγητές όλων των σχολείων που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία, καθώς και τα νέα παιδιά στα οποία και είναι επικεντρωμένο το έργο GroundUp.

Η επόμενη εκδήλωση του προγράμματος >From the GroundUp: Fostering Rural Youth Participation in the EU Agenda θα πραγματοποιηθεί στη Σουηδία τον Φεβρουάριο 2025.