Η επέτειος της Ναυμαχίας των Σπετσών στις 08 Σεπτεμβρίου 1822 τιμάται κάθε χρόνο με σειρά εκδηλώσεων, τη γνωστή Αρμάτα. Ως μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις του νησιού προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, εντυπωσιάζοντας όσους την παρακολουθούν.

Στα ανοιχτά των Σπετσών αναχαιτίστηκαν με επιτυχία οι οθωμανικές δυνάμεις που κατευθύνονταν προς Ναύπλιο, επιτυγχάνοντας τη διαφύλαξη του διοικητικού κέντρου των επαναστατημένων Ελλήνων.

Συνυπολογίζοντας στα ανωτέρω την αριθμητική υπεροχή των εχθρικών δυνάμεων και το θαρραλέο πνεύμα Σπετσιωτών, Υδραίων, Ψαριανών και λοιπών συμμετεχόντων, δικαίως η Ναυμαχία των Σπετσών θεωρείται ως μία από τις πλέον ηρωικές μάχες του 1821.

Η νίκη αφιερώθηκε στην Παναγία, η γέννηση της οποίας εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 08 Σεπτεμβρίου. Γι’ αυτόν τον λόγο και οι Σπετσιώτες την τίμησαν κατασκευάζοντας τον Ιερό Ναό Παναγίας Αρμάτας στην καρδιά του Παλαιού Λιμανιού του νησιού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης λαμβάνουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις, δράσεις για παιδιά, παραστάσεις, συναυλίες, θαλάσσια λιτανεία της ιερής εικόνας της Παναγίας Αρμάτας, δοξολογίες κ.ά., με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της ιστορικής ναυμαχίας (με παράλληλη
εξιστόρηση των γεγονότων στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα) και την καύση ομοιώματος της ναυαρχίδας των Οθωμανών συνοδευόμενη από φαντασμαγορικό σόου πυροτεχνημάτων.

Η φετινή διοργάνωση Αρμάτα 2024 ξεκινά την Παρασκευή 30 Αυγούστου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.