Το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής συμμετείχε στην πρώτη εκδήλωση με φυσική παρουσία του προγράμματος From the GroundUp: Fostering Rural Youth Participation in the EU Agenda, που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία από 18 έως 20 Ιουνίου 2024 και διοργανώθηκε από τον τοπικό εταίρο LGD Dolina rzeki Grabi.

Η εκδήλωση είχε τίτλο «Από το Τοπικά Προγράμματα Ανάπτυξης, Leader στο Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Citizens» (From Community-Led Local Development, LEADER and local participatory budgeting to the European Citizens Initiative) και υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείο Αγροτικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολωνίας, το οποίο εκπροσωπήθηκε από τον Αν. Γεν. Γραμματέα του.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν Βουλευτές, Δήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών, καθώς και μεγάλος αριθμός μαθητών από σχολεία της περιοχής. Έλαβαν μέρος, επίσης, εκπρόσωποι των εταίρων του προγράμματος από δεκατρείς συνολικά χώρες (Τσεχία, Ολλανδία, Φινλανδία, Βουλγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Σλοβακία, Αυστρία, Ιρλανδία, Σουηδία).

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας πραγματοποιήθηκε ανοιχτός διάλογος μεταξύ ειδικών με θέμα τη συνεισφορά του προγράμματος Leader στην περιφερειακή ανάπτυξη. Στο πάνελ συμμετείχε και ο Δημήτρης Μπογιατζής, υπεύθυνος του έργου για το Δίκτυο Νήσων Αττικής, μαζί με τον Αν. Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολωνίας Adam Nowak, Δημάρχους και εκπροσώπους από άλλους δύο εταίρους του προγράμματος.

Το δεύτερο μέρος περιελάμβανε ανοιχτή διαλογική συζήτηση των μαθητών με αντικείμενο τη σημασία των εκλογών και του ρόλου των νέων στην ενίσχυση της δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Citizens' Dialogue: Elections to the EP 2024 - why do we need fair and equal elections? The role of youth in EU democracy).

Η συζήτηση υπήρξε ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και οι μαθητές τόνισαν ότι οι απόψεις των νέων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στη χάραξη των πολιτικών που αφορούν το μέλλον τους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλίες ειδικών και ανταλλαγή καλών πρακτικών σε θέματα που σχετίζονται με τη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής και τον συμμετοχικό σχεδιασμό.

Στόχος του έργου From the GroundUp: Fostering Rural Youth Participation in the EU Agenda είναι η αύξηση της ενημέρωσης σε θέματα που σχετίζονται με τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών -και ειδικά των νέων- από αγροτικές και περιφερειακές περιοχές της Ευρώπης στις Ευρωπαϊκές και τοπικές εκλογές.

Το έργο υλοποιείται από φορείς από δεκατρία κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα CERV της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής πρόκειται να διοργανώσει συνέδριο με φυσική παρουσία τον προσεχή Οκτώβριο, φιλοξενώντας εκπροσώπους από όλους τους εταίρους του έργου.