Με τη συμμετοχή επαγγελματιών αλιέων της περιοχής παρέμβασής του, το Δίκτυο Νήσων Αττικής πραγματοποίησε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, επίσκεψη στη Βόρεια Σαρδηνία, στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου Διατοπικής Συνεργασίας “Αλιευτικός Τουρισμός” (κωδ. ΟΠΣ: 5136539), που συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας & Θάλασσας 2014 – 2020.

Οι Έλληνες συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τον αλιευτικό τουρισμό, ανταλλάξουν απόψεις με τους Ιταλούς ομολόγους τους σχετικά με τους τρόπους οργάνωσης μιας μοναδικής διαδραστικής θαλάσσιας εμπειρίας και να συζητήσουν τον τρόπο λειτουργίας, τις προκλήσεις και τις βέλτιστες πρακτικές μιας ανάλογης επιχείρησης.

Δυο λόγια για τον αλιευτικό τουρισμό (pescatourism):
Ο αλιευτικός τουρισμός αναφέρεται στις μη εμπορικές αλιευτικές δραστηριότητες κατά τις οποίες γίνεται χρήση θαλάσσιων υδρόβιων πόρων για σκοπούς αναψυχής και τουρισμού.

Ανεβαίνει σε δημοτικότητα σε όλη την Ευρώπη, ενώ αποτελεί ευκαιρία για τους αλιείς να προστατεύσουν και να αυξήσουν το εισόδημά τους ακόμη και κατά τους “δύσκολους” για το ψάρεμα μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Επιπλέον, μειώνει την πίεση στα τοπικά είδη ψαριών. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού αλιευτικού τουρισμού, ένας ψαράς με απλάδια θέτει περίπου 0,5 χιλιόμετρα διχτυών, σε σύγκριση με περίπου 5 χιλιόμετρα για μια ημέρα επαγγελματικής αλιείας.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα παρέχει επίσης ευκαιρίες για τους νέους στον τομέα, διατηρώντας ζωτικές δεξιότητες, καθώς και τα παραδοσιακά σκάφη και την κληρονομιά που αντιπροσωπεύουν.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχετικό βίντεο εδώ:
https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-255424?lg=int&sublg=EN

Η ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού αποτελεί για τη χώρα μας εθνική στρατηγική επιλογή.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://pescatourism.gr/en/

Το Δίκτυο Νήσων Αττικής θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά κάθε εξέλιξη στον συγκεκριμένο τομέα και να σας κρατά ενήμερους με δημοσιεύσεις τόσο στα social media όσο και στην ιστοσελίδα του https://www.atticalag.gr/alieytikos-toyrismos/